Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Opstellen van een exponentieele formule uit een grafiek

Ik moet een formule van Y als functie van t opstellen. In de som staat vermeldt dat er geen lineair verband is. Nu ben ik zover dat ik wel de gegevens in een tabel heb kunnen zetten, maar ik heb geen idee hoe ik uit een tabel een exponentiële formule kan opstellen

Tabel:
x = 0.24 - 0.2 - 0.17 - 0.15 - 0.12 - 0.1 - 0.08 - 0.07
y = -0.62 - -0.7 - -0.77 - -0.82 - -0.92 - -1 - -1.1 - -1.15

Jannek
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 18 maart 2009

Antwoord

Hallo

Het verband tussen de x-waarden en de y-waarden is niet exponentieel, maar logaritmisch.

Dus is verband tussen de y-waarden en x-waarden exponentieel.

Door regressie met behulp van een rekentoestel of een wiskunde-software-pakket kun je dan de exponentiële functie vinden.

In dit geval wordt (dus x in functie van y) :

x = 10y

y in functie van x wordt dan :

y = 10log x

LL
woensdag 18 maart 2009

©2001-2024 WisFaq