Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Uitrekenen effectieve rente obligatie

Ik heb een uitkomst maar die is anders als die van een leraar. Wat doe ik verkeerd?

Op de euro-obligatiemarkt is op 1 oktober 2005 een 5,5% bulletlening geemitteerd met een uitgiftekoers van 99,7%. Eenmaal per jaar wordt aan de houders
van de obligatie interest uitgekeerd. Het is nu al bekend dat de lening per 1 oktober 2010 in zijn geheel zal worden afgelost tegen een koers van 105%.
Schrijf de vergelijking op waarmee het effectieve rendement op deze lening kan worden berekend, uitgaande van een belegger die gedurende de gehele looptijd deze obligatie(s) in het bezit heeft. Bereken vervolgens het effectieve rendement.
____________________________________________________

Mijn oplossing:
Uitgaande van de standaard marktomstandigheden is een uitgiftekoers van 100% = € 1000,-
Uitgiftewaarde van obligatie in € 997
Afloswaarde van obligatie in € 1050
Couponrendement 5,5% p.j in € 55
Couponwaarde is altijd over 100% nominale waarde in dit vb € 1000,-

Jaar 2006 2007 2008 2009 2010
Coupon 55 55 55 55 55
Aflossing 1050
Totaal 55 55 55 55 1105 1325

Alles bij elkaar ontvang je in 5 jaar 1325 euro / door 997 (inleg) ^(1/5) (het geld is 5 jaar weggezet) kom je op een Effectieve rendement van 5,85324%
Toch?

Sebast
Student hbo - woensdag 18 maart 2009

Antwoord

Sebastiaan,
Zij p=effectief rendement en i=p/100.Dan moet gelden:
55/(1+i)+55/(1+i)2+55/(1+i)3+(55/(1+i)4+1105/(1+i)5=997.
Oplossing:p=6,45112%.

kn
woensdag 18 maart 2009

©2001-2024 WisFaq