Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

De p berekenen

Gegeven is de functie f(x)= x2 + 2px + 4p.
a. Druk y top uit in p.
b. voor welke p is de y top = 3?
c. bereken voor welke p het minumum van f gelijk is aan -12.

Ik snap het echt niet, ik heb er al 1 uur over zitten te nadenken.

Alvast bedankt.

M.
Leerling onderbouw vmbo-havo-vwo - zaterdag 14 maart 2009

Antwoord

Hoi,

Je kunt voor kwadratische functies de formule xtop = -b/(2a) gebruiken (ik neem aan dat je weet waar die 'b' en 'a' voor staan?). Hiermee heb je de x-coördinaat te pakken. Om achter de y-waarde te komen vul je de 'formule van x' in de functie f(x) in (je vervangt overal de 'x' door x = -b/(2a)).

Voor opgave b weet je de y-waarde, dus stel je vergelijking van a. gelijk aan 3 en los je op naar p.

Opgave c gaat analoog.

Mocht je nog vragen hebben, reageer gerust.

Groetjes,

Davy.

Davy
zaterdag 14 maart 2009

©2001-2024 WisFaq