Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Bepalen van de primitieve functie

Int{y/V((4-y2))}dy =Int{y/V 4(1-(y/2)2} dy= 1/2 Int {1/V{1-(y/2)2}d(y2/2) en nu kan ik niet verder,
omdat achter d een y2 staat i.p.v. een y. In feite weet ik niet waar ik die y in de teller moet laten!
De uitkomst in boek is verbeterd, zodat ik daar ook geen weg mee weet. Uitkomsten zijn: 1/2 arcsin y/2 + C of
1/2 arcsin y2/2 + C. Wie mij kan helpen, bij voorbaat hartelijk dank.

Johan
Student hbo - dinsdag 10 maart 2009

Antwoord

Beste Johan

Als de teller constant is in plaats van y, dan kan er wel een arcsin uitrollen. Maar nu krijg je helemaal geen arcsin hoor... Die y in de teller komt van pas voor een geschikte subsitutie. Stel y2 = t, dan is 2ydy = dt of ydy = 1/2 dt. De integraal gaat dan over in:

1/2 $\int{}$ 1/√(4-t) dt

Merk op dat 1/√(4-t) niets anders is dan (4-t)-1/2.

mvg,
Tom

td
dinsdag 10 maart 2009

©2001-2024 WisFaq