Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Wortelintegraal

Dag Wisfaq,
Ik zoek naar een oplossing voor de integraal:
Ö(x-Ö(x2-4))
Ik probeer:
stel y2=(x-Ö(x2-4)) waaruit Ö(x2-4)= x-y2
Kwadrateren geeft: x2-4= x2 -2xy2+y4
waaruit dan volgt:
x= (y4+4)/2y2
dx= (4y3(2y2)-4y(y4+4))/4y4
dx= (y4-4)/y3(vereenvoudigd)
De integraal wordt nu :
òy2(y4-4)/y3
= ò(y3dy-4/ydy
= y4/4-4ln|y|+C
na omzetting terug
(x-Ö(x2-4)2 -4ln|(Ö(x-Ö(x2-4)|+C
Als ik nu ga afleiden kom ik niet meer op mijn basisintegraal uit...
Of loopt er iets mis ..?
Vriendelijke groeten en goede nacht!

Rik Le
Iets anders - vrijdag 27 februari 2009

Antwoord

Nadat je dx hebt uitgerekend moet je die met alleen y vermenigvuldigen (want y is die complexe wortel); je krijgt dan ydx=(y2-4/y2)dy en dat geeft net wat anders bij het primitiveren.

kphart
vrijdag 27 februari 2009

 Re: Wortelintegraal 

©2001-2025 WisFaq