Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Derdemachtsvergelijking

voor ons werkstuk over origamiwiskunde moeten we de volgende derdemachtsvergelijking oplossen..
x3-4x2+7x-6 = 0

er zou als antwoord x= 2 uit moeten komen (al zouden we dit niet moeten weten..) .. kan iemand ons helpen door ervoor tezorgen dat we met bijv. een tweedegraadsvergelijking verder kunnen rekenen ?

m.v.g. juliette goldbach

juliet
Leerling bovenbouw havo-vwo - donderdag 26 februari 2009

Antwoord

Het is natuurlijk erg eenvoudig na te gaan dat x=2 een oplossing is.
Immers 23-4·22+7·2-6=8-16+14-6=22-22=0.
Schrijf nu x3-4x2+7x-6 in de vorm (x-2)(x2+ax+b) en bereken a en b op de volgende manier: werk de haakjes weg:
x3+ax2+bx-2x2-2ax-2b=
x3+(a-2)x2+(b-2a)x-2b.
Dit zou gelijk moeten zijn aan:
x3-4x2+7x-6.
Dus moet gelden:
a-2=-4 en
b-2a=7 en
-2b=-6
Het oplossen van dit stelsel lijkt me te doen. En dan heb je je tweedegraadsvergelijking.


hk
donderdag 26 februari 2009

©2001-2024 WisFaq