Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Herleiden veelterm

4x tot de derde - x tot de tweede kan je dat doen dus zijn het dezelfde grondetallen ik kan er ni goed uit bedankt

mike v
2de graad ASO - maandag 9 december 2002

Antwoord

Hallo,

Je bedoelt of je 4x3 - x2 anders mag/kan schrijven?
Dan moet je altijd kijken of de twee termen een gemeenschappelijke factor hebben. Hebben 4x3 en -x2 een gemeenschappelijke factor? Ja, want ze hebben allebei x2 gemeen, want x3 = x2´x. Dus mag je x2 "buiten haakjes" zetten. Je krijgt dan x2(4x - 1). Je kunt controleren of dit klopt, want na het uitwerken van de haakjes zou je hetzelfde moeten uitkomen. x2´4x - x2 = 4x3 - x2 en daar ben je ook mee begonnen, dus het klopt!

Deze methode is vooral handig als je snel de nulpunten van een grafiek wilt bepalen (dus als je wilt weten wanneer de grafiek de x-as snijdt, m.a.w. y=0). Je kunt in de ontbonden vorm x2(4x - 1) gemakkelijk berekenen wanneer dit geldt, namelijk voor x2=0 Û x=0 Ú 4x - 1 = 0 Û 4x = 1 Û x = 1/4.

Maar hoogstwaarschijnlijk bedoelde je of je 4x3 - x2 mag schrijven als 4x3-2 of zoiets in die aard, nee dat mag niet. Dat mag je alleen doen als de x'en dezelfde exponent hebben. Bijvoorbeeld 4x3 - 2x3 = 2x3.Je bent hoogstwaarschijnlijk in de war met bewerkingen zoals 3x - 2x = x, 3x * 2x = 6x2, 6x/3x = 2, ...Groetjes,

Davy
maandag 9 december 2002

©2001-2024 WisFaq