Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Machtsverheffen met een breuk

3√8 = 2
dit moet overeen komen met 81/3
maar hoe bereken ik nu 8 tot de macht 1/3
handmatige berekening, niet op een rekenmachine

82= 8 · 8
zover gaat mijn kennis nog wel

embrec
Student hbo - woensdag 25 februari 2009

Antwoord

81/3 en `de derdemachtswortel uit 8' zijn allebei gedefinieerd als `dat getal waarvan de derde macht gelijk is aan 8' en dus aan elkaar gelijk, en gelijk aan 2 omdat 23=8. Handmatig berekenen is niet echt haalbaar omdat een getal als 51/3 niet als een breuk te schrijven is; het beste wat je kunt doen is benaderingen maken en daar zijn min of meer efficiente algoritmen voor. Bij 81/3 hebben we geluk: 23=8, dus kunnen we 81/3=2 schrijven.

Zie Efficient wortels benaderen

kphart
woensdag 25 februari 2009

©2001-2024 WisFaq