Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

T-verdeling en P-value

Hallo, ik was bezig met een paar sommen over de t-verdeling. Het ging hier om 2 populatie gemiddelden(onafhankelijk), waarbij de varianties onbekend zijn , maar waarbij aangenomen is dat deze wel gelijk zijn aan elkaar.

Hier rolde uit: DoF = 20+20-2 = 38 en met á = 0,05 lees ik de kritieke waarden ± 2,0244 af. Test statistic berekend van 0,3544

Met computer-output kom ik op een p-value van 0,725.
Mijn vraag: kan ik de p-value ook zelf berekenen(handmatig)met een formule, of wordt dat te ingewikkeld?

Alvast bedankt!

Studen
Student universiteit - woensdag 25 februari 2009

Antwoord

1) Die vrijheidsgraden kan niet bij de aanname van gelijke varianties. Je hebt hier wellicht de verkeerde regel afgelezen. Die vrijheidsgraden moet uitkomen op 19 of net iets meer.
2) Heb je eraan gedacht dat je computeroutput standaard een tweezijdige p-value berekent. En is dat wel wat jij wilt ?
3) Met een tabel die p waarde berekenen is lastig. Meestal zijn die tabellen (met name t verdeling) te grof om terug te rekenen. Er zijn vast wel programmaatjes te vinden die je wel verder helpen.

Met vriendelijke groet
JaDeX

jadex
woensdag 25 februari 2009

©2001-2024 WisFaq