Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Het omgekeerde van differentiëren: primitiveren

Beste meneer, mevrouw,

Wij zijn nu met wiskunde bezig met primitiveren. Ik heb daar echter twee vraagjes over.
Wat is een primitieve nu eigenlijk. Wat moet ik me daarbij voorstellen.
Verder snap ik niet dat als je bijvoorbeeld deze functie hebt: f(x)=2x-3 en de vraag luidt: De grafiek van een primitieve van f raakt de x-as. Bereken deze primitieve. Hoe moet je dat dan doen? Ik heb uitgerekend dat de primitieven zijn: F(x)=x2-3x+c en verder weet ik omdat de grafiek de x-as raakt dat F(x)=0, dus x2-3x+c=0. Maar waarom moet je vervolgens f(x) ook gelijk stellen aan 0? Je weet namelijk toch niet dat f(x) de x-as raakt?

Alvast heel erg bedankt !
Groetjes Lynn.

Lynn
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 24 februari 2009

Antwoord

Stel dat je de vraag zou krijgen:
Gegeven is de familie van functies Fc(x)=x2-3x+c.
Voor welke waarde(n) van c raakt de grafiek van Fc de x-as.
Die vraag zou je dan als volgt oplossen:
Er moet aan twee voorwaarden zijn voldaan:
Fc(x)=0 én
F'c(x)=0

Hoe ziet F'c(x) eruit?
Ga maar differentieren:
F'c(x)=2x-3.
En dat lijkt verdacht veel op f(x) toch?

Daarmee is je eerste vraag ook beantwoord: een primitieve F van een functie f is is een functie F waarvan de afgeleide gelijk is aan f.

hk
dinsdag 24 februari 2009

©2001-2025 WisFaq