Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Pv van bol en cilinder

ik moet in mijn PO de pv van een cilinder en een bol afleiden. respectievelijk: x=r cos t y=r sin t z=u, en
x=r cos t cos u y=r sin t cos u z=r sin u
alleen heb ik geen idee waar ik mijn begin moet maken met het afleiden van deze pv's.

oh en wat zijn loxodromen?

bij voorbaat dank,
groetjes stach

Stach
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 december 2002

Antwoord

Ik weet niet precies wat je met pv bedoelt, afko's gaarne voluit schrijven. Ik zal een gooi doen naar wat je nodig hebt:

cilinder:
x=r.cost; y=r.sint; z=u

je ziet ten eerste dat z geen relatie heeft met x en y

ten tweede: vergelijkingen van dit soort lichamen (beschreven met sinussen en cosinussen) kun je al snel "tackelen" door alles te kwadrateren:
x2=r2cos2t; y2=r2sin2t; z2=u2

dus moet ook gelden dat
x2+y2 gelijk is aan r2(cos2t+sin2t)=r2.1=r2
ofwel:
x2+y2=r2 met r de straal
Dit komt je misschien bekend voor als de vergelijking van een cirkel met middelpunt (0,0)
De z komt niet in deze vergelijking voor. Kennelijk geldt deze gelijkheid voor alle denkbare z-coordinaten, en dat is ook wat je je wel kunt voorstellen bij een oneindig lange cilinder.

Bol:
x=r.cost.cosu; y=r.sint.cosu; z=r.sinu
Hier zie je dat vanwege de u's en de t's,
de x, y, en z coordinaten wel onderling van elkaar afhangen.
Wederom alles kwadrateren:
x2=r2cos2t.cos2u
y2=r2sin2t.cos2u
z2=r2sin2u

nu geldt dat x2+y2=r2cos2t.cos2u+r2sin2t.cos2uÛ
x2+y2=r2cos2u(cos2t+sin2t)=r2cos2u.1=r2cos2u

en dus is
(x2+y2)+z2=r2cos2u+r2sin2u = r2.1=r2

zodoende geldt voor een bol:
x2+y2+z2=r2 met r de straal

groeten,
martijn

mg
woensdag 11 december 2002

©2001-2024 WisFaq