Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoeveel is r bij r³=18 hoe bereken je dat?

Als het grondgetal een letter is en de exponent 3 of meer en het bekend is wat de waarde is, hoe bereken ik dan het grondgetal? Is er een (universele) methode om dat uit te rekenen?

voorbeeld: r3 = 0,2387324 hoeveel is r?
voorbeeld: y-6 = 0,5629834681 hoeveel is y?

en hoe doe je dat?
op papier in stappen?
op een gewone rekenmachine?
op een wetenschappelijke rekenmachine of bijvoorbeeld de microsoft rekenmachine plus.

ik ben zeer benieuwd en alvast bedankt.

met vriendelijke groet

Jos Ho
Ouder - woensdag 18 februari 2009

Antwoord

Hallo

Als r3 = 0.2387324 is
r = 3Ö0.2387324 (dus de derdemachtswortel van ...)
De derdemachtswortel komt overeen met de macht "1/3"
Op sommige rekentoestellen is deze functie voorzien.
Indien niet, geeft men in :
0.2387324^(1/3)
Dus r = 0.6203494

Als y-6 = 0.5629834681 is
y = 0.5629834680^(-1/6) = 1.1004794

Lukt het zo?

LL
woensdag 18 februari 2009

 Re: Hoeveel is r bij r³=18 hoe bereken je dat? 

©2001-2024 WisFaq