Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Differentieren

f(x)=Öx5logx3
f'(x)=1/2x-1/2·lnx3/ln5+

hierna loop ik vast

ivo
Student hbo - maandag 16 februari 2009

Antwoord

Ik neem aan dat je bedoelt: f(x)=(Ö(x))×(5log(x3))
Dus f(x)=g(x)×h(x) met g(x)=Ö(x) en h(x)=5log(x3)

De afgeleide hiervan is met de productregel: f'(x)=g'(x)×h(x)+g(x)×h'(x)
Uit je gedeeltelijke antwoord blijkt dat je de afgeleide van g kent:
g'(x)=1/2x-1/2=1/(2Ö(x)).
Je geeft er ook al blijk van dat je weet dat 5log(u)=ln(u)/ln(5)
Vermoedelijk is het probleem dat je geen raad weet met 5log(x3).
Helpt het als je weet dat glog(ap)=p×glog(a),
dus in dit geval 5log(x3)=3×5log(x)=3×ln(x)/ln(5)=3/ln(5)×ln(x)??

Of weet je niet wat de afgeleide van ln(x) is??

hk
dinsdag 17 februari 2009

©2001-2024 WisFaq