Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

AEX- index

1. Hoe komt met aan het getal voor de AEX-index? Bijvoorbeeld 339,33 en 338,47 > -0,25%
2. Waar staan de getallen voor de aandelen voor?
Bijvoorbeeld: ABN Amro: eerste dag: 17,26
tweede dag: 17,00 > -1,51%

Linda
Leerling bovenbouw havo-vwo - maandag 9 december 2002

Antwoord

Ik zal bij de 2de vraag beginnen, want als je die begrijpt, is het antwoord op de eerste vraag vanzelfsprekend.

De getallen van de aandelen drukken de waarde van het aandeel uit. In jouw voorbeeld wil dat zeggen dat je voor 1 aandeel op de eerste dag 17.26 EUR moet betalen. Hoe die waarde juist bepaald wordt (waarom het bvb geen 100 EUR is), is afhankelijk van de financiële situatie van een bedrijf (de aandelen geven weer hoeveel een bedrijf eigenlijk waard is, gedeeld door het aantal aandelen). Er zijn echter heel wat andere dingen die een rol spelen, maar ze allemaal opsommen is onbegonnen werk. Kijk ook eens op onderstaande link.

Het vreemde met aandelen is, dat de waarde eigenlijk van minuut to minuut verandert. Dit heeft te maken met de vraag en het aanbod naar een welbepaald aandeel (naast externe factoren zoals de directeur die ontslagen wordt). Het principe is als volgt: elke keer iemand een aandeel koopt, stijgt de waarde van het aandeel met een bepaald percentage. Wanneer iemand een aandeel verkoopt, daalt de waarde.

De waarde die geldt op het moment dat de beurs sluit, is de slotwaarde. Dagelijks wordt die vergeleken met de waarde van de dag daarvoor. Zo krijgt men een percentage dat aangeeft hoe sterk de waarde vandaag veranderd is. De berekening is heel eenvoudig: (huidige waarde - vorige waarde) / vorige waarde.
Of in jouw voorbeeld: -0.26/17.26 = -1,51%.

De AEX-index is een korf van de 20 best presterende aandelen op de beurs van Amsterdam. Aan elk aandeel wordt een gewicht gehongen (naargelang belangrijkheid) en de som van elke waarde vermenigvuldigd met zijn gewicht geeft dan de indexwaarde.
vb:
0,4 x waarde 10 = 4
0,6 x waarde 20 = 12
Index = 16

De wijziging in de index gebeurt op dezelfde manier als bij een individueel aandeel.

Groetjes,

Tom


Zie Bepaling van de waarde van een aandeel

tg
maandag 9 december 2002

©2001-2024 WisFaq