Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Steinerpunt

Beste Wisfaq,

Ik heb de opdracht gekregen om in een trapezium ABCD de exacte lengte van de aldus verkregen Steinerboom te berekenen.
Gegevens: Hoek DAB = 90, Hoek CDA = 90, AD = 4, DC = 2, AB = 3

Alvast bedankt,

Ruben

Ruben
Leerling bovenbouw havo-vwo - zondag 8 februari 2009

Antwoord

dag Ruben,

Je bent wel erg summier in je formulering, en geeft ook niet aan hoever je zelf gekomen bent.
Nu heb je geluk dat ik nieuwsgierig genoeg ben om nieuwe dingen uit te zoeken, en ik denk dat ik je wel een stukje op weg kan helpen.
Als ik het goed begrepen heb, zoek je twee punten P en Q binnen het trapezium, zodat de hoeken $\angle$APQ, $\angle$APB, $\angle$BPQ, $\angle$CQP, $\angle$CQD en $\angle$DQP allemaal 120° zijn.

Alle punten P binnen het trapezium waarvoor geldt: $\angle$APB = 120°
liggen op een cirkelboog. Vind het middelpunt M1 van deze cirkel.
Alle punten Q binnen het trapezium waarvoor geldt: $\angle$CQD = 120°
liggen op een cirkelboog. Vind het middelpunt M2 van deze cirkel.
Applet werkt niet meer.
Download het bestand.

Hmm...
En dan begint het pas, eigenlijk.
Hoe vind je nu de juiste punten P en Q?
Dankzij collega kn is hier het juiste antwoord:
Teken op CD de gelijkzijdige driehoek CDE en de omgeschreven cirkel van deze driehoek. Teken onder AB de gelijkzijdige driehoek ABF en de omgeschreven cirkel van deze driehoek. De lijn EF snijdt de cirkels in de punten P en Q. Dit zijn de Steiner punten.
Begrijp je ook waarom?
De lengte van de Steiner boom is EF,want DQ+QC=EQ en
AP+PB=PF (stelling van Ptolemaeus).
groet,

Anneke
vrijdag 13 februari 2009

©2001-2024 WisFaq