Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Voldoende voorraad?

Er zijn 10 printers. Iedere printer heeft eens in de 7 weken een nieuw toonder nodig. Aan het begin van een week, zijn nog 5 toonders in voorraad. Wat is de kans dat deze voorraad uitgeput is gedurende de week ?

Bij een vraagstuk waarin een tijd gegeven is, geldt meestal dat de poissonverdeling gebruikt kan worden.
Volgens het boek is het antwoord 0,008.
Ik kom hier niet uit.
Wie kan me helpen ?

Groet,
Marojo

Marojo
Student universiteit - zondag 1 februari 2009

Antwoord

Stel dat je niet weet wanneer de toner voor het laatst is vervangen. Dan is er een kans van p=1/7 dat deze deze week moet worden vervangen. Je hebt 10 printers, en voor 6 of meer moet gelden dat de toner leeg is. Dus P(X5)=...
met n=10 en p=1/7. Nu jij weer.

Het verhaal is natuurlijk gecompliceerder als er meer informatie wordt gegeven over de vervaning van de toners, maar die heb je nu niet.

Bernhard
dinsdag 3 februari 2009

©2001-2024 WisFaq