Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Parameterfunctie

Uhm, ik zit totaal in de knoop met een oefening waarbij in de functie y=x2+(m+1)x+m ik de m moet gepalen in 3 verschillende gevallen.
1 de y-as is een symmetrie-as
2 de parabool gaat door de oorsprong
3 de parabool gaat door het punt (-1,0)
Ik weet echt niet wat ik moet doen !
thx
Melanie

Melani
2de graad ASO - zondag 8 december 2002

Antwoord

1.
De vergelijking van een parabool waarvan de y-as de symmetrie-as is heeft als 'algemene' vorm:
y=ax2+c
De term 'bx' ontbreekt...
In jouw geval zal 'm+1' gelijk aan nul moeten zijn. Dus:
m=-1

2.
O(0,0) invullen levert:
0=02+(m+1)·0+m
0=m
m=0

3.
(-1,0) invullen:
0=(-1)2+(m+1)·-1+m
0=1-m-1+m
0=0
Dat lijkt vreemd..., maar wat betekent dat nu eigenlijk?
De waarde van m doet er niet toe. Deze parabolen gaan allemaal door (-1,0) wat je ook voor 'm' kiest.

WvR
zondag 8 december 2002

©2001-2024 WisFaq