Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 36163 

Re: Particuliere oplossing bepalen

beste wisfaq,
een aantal vb van een rechterlid om te kijken of ik het nou helemaal begrijp hoe ik de verschillende Yp kan opstellen:
ex® Axex
e-x® -Axex (...kan ik hier ook voldoen met Aex?)
xex® Ax2ex
4x3® Ax2+Bx+C
4x5® Ax4+Bx4+...+ C
x3ex® Ax2ex+Bx2ex+Cxex +Dex

en over goniometrische functies ben ik op jullie website Particuliere oplossing tegengekomen.
Ik maak hieruit dat voor 3-cos(t) ook geldt:
a·sin(t) + b·cos(t) + c ?

alvast dank voor de moeite!

mvg,

Carlos

carlos
Student universiteit - zondag 25 januari 2009

Antwoord

dag Carlos,

Hier mankeert nog wel het een en ander aan.
Ten eerste: bij een rechterlid ex kies je Yp = A·ex.
Misschien bedoelde je dat ook, maar het staat een beetje raar met die x als maalteken.
Verder:
rechterlid e-x geeft Yp = A·e-x en dat is echt wat anders dan wat jij stelt.
De derde: rechterlid x·e-x
Dit vraagt even wat rekenwerk.
Ga eens na wat er gebeurt als je deze functie differentieert. En nog een keer differentieert. En nog eens...
Zie je dat al die afgeleiden allemaal te schrijven zijn als (A·x+B)·ex?
Dat wordt dus je Yp. En niet die vorm met x2...
Dan het rechterlid x3. Deze kun je, met al zijn afgeleiden, vangen in de formule Yp = A·x3 + B·x2 + C·x + D
Je opmerking bij je laatste vraag over goniometrische functies is correct.
Succes!

Anneke
zondag 25 januari 2009

 Re: Re: Particuliere oplossing bepalen 
 Re: Re: Particuliere oplossing bepalen 

©2001-2024 WisFaq