Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kwadraat afsplitsen met breuken

Hoe los je de volgende vergelijking op via kwadraat afsplitsen?:
x - 15Öx + 26 = 0
Ik stel y = Öx
Dus wordt het:
x + 26 = 15Öx
Uit deze vergelijking horen 2 antwoorden te komen voor x
Ik zie dat oplossing 1 is: x = 4
Want 4 + 26 = 30 en 15Ö4 = 30
Hoe kom ik bij oplossing 2: x = ?

Joost
Student hbo - woensdag 21 januari 2009

Antwoord

Eh? Had je 2. Kwadraatafsplitsen al bekeken? 't Is nog een idee...

x - 15Öx + 26 = 0
y=Öx
y2 - 15y + 26 = 0
(y - 71/2)2 - 561/4 + 26 = 0
(y - 71/2)2 - 301/4 = 0
(y - 71/2)2 = 301/4
y - 71/2 = ±51/2
y = 71/2 - 51/2 of y = 71/2 + 51/2
y = 2 of y = 13
x = 4 of x = 169

Ik weet niet wat jij allemaal doet, maar 't lijkt me toch heel iets anders!

WvR
woensdag 21 januari 2009

©2001-2024 WisFaq