Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

DIfferentiaalvergelijking (2e order, niet constante coefficienten)

Beste wisfaq,

Ik zit met de volgende vraag. Vind de algemene oplossing van de volgende differentiaalvergelijking: y’’+ y/x – 9y/x2=0 (hint: substitueer a=ln(x))

Ik heb tot nu toe het volgende gedaan: zij a = ln(x). Dan is a’=1/x en a’’=-1/x2. De differentiaal vergelijking kan dan geschreven worden als y’’+a’y-9ya’’=0

Dit is waar ik vast zit. Ik heb al van alles geprobeerd: y=u(x)v(x) (waar u(x)=exp(-1/2 integraal(1/z)dz)=1/Ö(x) en dan de differentiaal vergelijking schrijven als d2v/dx2 + g(x)v=h(x) voor functies g(x) en h(x). In dit geval krijgen we d2v/dx2-35v/4x2=0. Van deze differentiaal vergelijking kan ik echter de oplossing ook niet vinden dus deze methode werkt niet.

Tweede poging: ik probeer de differentiaalvergelijking the factoriseren als [d/dx+…][d/dx+…]. Dit werkt echter ook niet omdat ik deze factorisatie niet kan vinden.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen,

Vriendelijke groet,

Herman


Herman
Student universiteit - maandag 19 januari 2009

Antwoord

Het is, na vermenigvuldiging met x2, een Cauchy-Euler differentiaalvergelijking:

http://en.wikipedia.org/wiki/Cauchy-Euler_equation
http://www.efunda.com/math/ode/linearode_varcoeff.cfm

cl
maandag 19 januari 2009

©2001-2024 WisFaq