Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Tekenschema en uitwerken ongelijkheden

Heibedrijf N rekent 156 euro per paal en aan- en afvoerkosten van 1280 euro. Bij heibedrijf P betaal
je voor 16 palen 3174 euro en voor 23 palen 3762 euro. Vanaf hoeveel palen is P goedkoper dan N?
Oplossen met behulp van het tekenschema en het uitwerken van de ongelijkheid.

Zo luidt de vraag, ik heb echter geen enkel idee wat een tekenschema inhoudt.. zou iemand dit kunnen uitleggen?

Gr.

Walda
Student hbo - zondag 18 januari 2009

Antwoord

Een tekenschema is niets anders dan een stukje x-as waarboven je aangeeft of functiewaarden positief, nul of negatief zijn. Vooral bij ongelijkheden zijn ze goed te gebruiken, omdat je daar nogal eens met omklappende tekens te maken hebt.
Neem als voorbeeld de ongelijkheid (x-2)(x+3)0.
Een voor de hand liggende, maar onjuiste, reactie is dan x-20 of x+30.
Met een tekenschema wordt het zoiets, waarbij de nullen boven x= -3 resp. x = 2 staan moeten:

+++++++ 0 -------- 0 ++++++++

In feite kijk je slechts naar de ligging van de grafiek van de functie
f(x) = (x-2)(x+3) ten opzichte van de x-as.
Het antwoord is nu af te lezen: x-3 of x2

MBL

MBL
zondag 18 januari 2009

©2001-2024 WisFaq