Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Haakjes wegwerken 2

Hallo,

Ik heb een vraag over machten.
Want als je de volgende vraag hebt:
(x+1)4

Daarop heb ik al vele dingen geprobeerd maar ik kom bijv op: 4x2 + 8x +4 (welke ik dacht dat klopte)(Hier kwam ik op door alles in een tabel te zetten en bij elkaar op te tellen)
of deze... daarna bedacht..: x3 + 3x2 + 3x + 1

Zou iemand mij kunnen helpen/ de rekenregels kunnen geven zodat ik zulk soort opgaven simpel kan oplossen.

bedankt

A
Leerling bovenbouw havo-vwo - vrijdag 16 januari 2009

Antwoord

Als je niet bekend bent met de driehoek van Pascal, dan zit er weinig anders op dan domweg uitvermenigvuldigen. Overigens kan het met de genoemde driehoek, als je weinig routine hebt, ook gemakkelijk fout gaan. Tegen de tijd dat de exponenten boven de 4 komen, wordt die methode pas interessant.

Eerst maar (x+1)2 = (x+1)(x+1) = x.x + x.1 + 1.x + 1.1 = x2 + 2x + 1.

Daarna: (x+1)4 = (x+1)2.(x+1)2 = (x2 + 2x + 1)(x2 + 2x + 1) en dan vermenigvuldig je elke term tussen het eerste stel haakjes met elke term tussen het tweede stel. Dat levert de volgende lange rij termen op:
x2.x2 + x2.2x + x2.1 + 2x.x2 + 2x.2x + 2x.1 + 1.x2 + 1.2x + 1.1

Alles bij elkaar sprokkelend krijg je x4 + 4x3 + 6x2 + 4x + 1

MBL

MBL
vrijdag 16 januari 2009

©2001-2025 WisFaq