Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Oplossen differentiaal vergelijking met x en y in een wortel

Opgave is:
y'=wortel(4x+2y-1)
Deze vergelijk moet ik handmatig oplossen. Ik weet dat ik de vergelijk moet schrijven in de vorm
x*dx=y*dy en dan weet ik hoe ik verder moet gaan. Ik snap alleen niet hoe ik die vorm kan maken. y'=dy/dx dat is simpel maar hoe schrijf ik de wortel in een vorm van x en y?

Alvast hartelijk bedankt!

Mart
Student universiteit - vrijdag 16 januari 2009

Antwoord

dag Mart,
Je kunt hier de volgende substitutie op loslaten:
u2 = 4x + 2y - 1
Hiermee kun je dy/dx herleiden tot u·du/dx - 2
De differentiaalvergelijking in x en u wordt dan redelijk eenvoudig op te lossen. De oplossing moet dan weer terugvertaald worden naar x en y.
De oplossing is wel impliciet (dus niet te herleiden tot de vorm y = f(x)).
groet,

Anneke
maandag 19 januari 2009

©2001-2024 WisFaq