Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Poissonverdeling verjaardagsprobleem

Op aarde is een ruimteschip uit een ander planetenstelsel geland met 10 ruimtewezens aan boord. Deze ruimtewezens komen van een planeet waar het jaar 150 dagen telt. Wat is de kans dat 2 of meer van de 10 gelande ruimtewezens op eenzelfde dag jarig zijn? Bereken zowel de exacte waarde als de Poisson benaderingswaarde.

De poisson benaderingswaarde heb ik denk ik gevonden:
labda=1/2m(m-1)/150 met m=10

labda=0.3
P(X 1)= 0.2592

Maar ik snap niet hoe ik dat exacte nou precies moet doen.

Gj
Leerling bovenbouw havo-vwo - woensdag 14 januari 2009

Antwoord

q57921img1.gif

Je moet maar 's kijken. Met (n)k bedoel ik het aantal permutaties van k uit n.

WvR
woensdag 14 januari 2009

©2001-2024 WisFaq