Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Continu maken van een functie

Van de volgende functie moet ik hem in x=-1 continu maken:
      1+x3
f(x)=-------
1-x2
Want voor x=-1 bestaat deze functie niet. Nou weet ik dat ik hier de limiet voor moet bepalen om hem op te kunnen lossen. Nou herschrijven ze deze functie tot:
1+(x+1-1)3
----------
1-(x+1-1)2
Vanaf hier zou ik me verder wel kunnen redden. Het probleem zit in hoe ik het nou kan zien dat ik hem tot zo'n functie moet herschrijven.

A
Student universiteit - dinsdag 13 januari 2009

Antwoord

Beste A,

Er gebeurt niet meer dan binnen haakjes "+1-1" schrijven, dat mag je toch altijd doen? Als je hier zelf niet zou opkomen, kan je nog altijd teller en noemer gewoon ontbinden in factoren (zo zou ik het doen...):

x3+1 = (x+1)(x2-x+1)
x2-1 = (x+1)(x-1)

De factor (x+1) kan je dus wegdelen, de limiet is dan eenvoudig.

mvg,
Tom

td
dinsdag 13 januari 2009

©2001-2024 WisFaq