Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 12219 

Re: Cos, sin, tan

Davy. Als ik volgens de laatste tekening in jouw antwoord AB en hoek A weet, hoe bereken ik dan AC?

Alvast bedenkt, Thomas

Thomas
Iets anders - maandag 12 januari 2009

Antwoord

Beste Thomas,

Zijde AB is dan aanliggende zijde en AC de overstaande zijde.
Verder weet je hoek ABC, dus gebruik je de "toa-regel" waarbij t voor tangens staat.

Dus tan(hoek ABC) = AC/AB om nu AC te weten te komen kun je gebruik maken van een veelgebruikt trucje, kies een voorbeeld waarvan je zeker weet dat het klopt. Bijvoorbeeld 3 = 6/2, nu weet ik mijn 3 (dat komt overeen met tan(hoek ABC) in deze opgave), die '6' wil ik juist weten (dat is mijn AC) en verder heb ik '2' (dat is AB). De vraag is dus eigenlijk: hoe krijg je '6' als je '3' en '2' moet gebruiken? Natuurlijk, door '2' en '3' te vermenigvuldigen.
Behalve het trucje 3 = 6/2 kon je de opgave ook als tan(hoek ABC)/1 = AC/AB herschrijven en daarna kruislings vermenigvuldigen.

Dus |AC| = tan(hoek ABC)·|AB|.

Hopelijk is het nu iets duidelijker, anders reageer je maar even op dit antwoord.

Davy
dinsdag 13 januari 2009

©2001-2024 WisFaq