Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Een grafiek van een driehoekgolf tekenen

Kan iemand eens met een voorbeeld uitleggen hoe je best het probleem aanpakt als enkel het functievoorschrift is gegeven en het domein:

Neem als een voorbeeld:

f(x) = c·x als 0 = x = 2
f(x) = c·(2-x) als 2/3 = x = 2
0 elders

Gevraagd:

Bepaal c ?
Teken de functie
Bepaal E(X) en Var(X)

Mijn probleem is gewoon: hoe speel je dat klaar uitgaande van een functievoorschrift deze functie grafisdh voor te stellen?

Kan iemand uitleggen hoe je dat kan doen?

Met vriendelijke groet

Nathal
Student Hoger Onderwijs België - donderdag 18 december 2008

Antwoord

Ik neem aan dat je bij de functie bedoelt:

f(x) = c·x als 0x2/3
f(x) = c·(2-x) als 2/3x2
0 elders

Het eerste deel van de grafiek (van 0 tot 2/3) is een rechte lijn door de oorsprong en het punt (2/3,2/3c). Het tweede stuk is ook een rechte lijn maar nu is dat een dalende functie met als 'eindpunt' het punt (2,0). Vul maar 's in....

Als je dat lastig vindt waarom neem je niet (als voorbeeld) c=3 en schets de grafieken. Bijvoorbeeld met de hand! Je hebt dan te maken met:

f(x)=3x gaat door (0,0) en (2/3,2)
f(x)=6-3x gaat door (2/3,4) en (2,0)

Dan kan ze je wel tekenen toch?

q57582img1.gif

Als je wilt weten wat het effect is van de waarde van c zou je ook nog c=6 en c=9 kunnen proberen. Je krijgt dan wel een idee denk ik hoe het zit...

Is dat voldoende?

WvR
donderdag 18 december 2008

©2001-2025 WisFaq