Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Lagrange multiplier

Gevraagd is een optimaliseringsprobleem op te lossen, namelijk een minimum in:
f(x,y) = ln(2+x2)+y2 subject to x2+2y =2
Waarbij 'subject to' de restrictie is.
Dan dien je dus x en y op te lossen mbv lambda door partieel te differentieren.
L(x,y) = ln(2+x2) +y2 -l(x^@+2y-2)

Dan de partiele afgeleiden voor x y en lambda.
1]x = 2x
---- - 2xl= 0
2x+x2
Hieruit volgt:
2x
---- = 2xl
2x+x2
Uit 2] volgt l=y
2x 2xy
---- = ----
2x+x2 1

2x = 2xy(2x+x2)
2x = 4x2.y+2x3.y
x = 2x2.y+x3.y
?
2]y = 2y-2l = 0
Hieruit volgt:
2y = 2l
y = l

3]l = x2+2y -2 = 0
Gevonden x substitueren in de restrictie:
(2x2.y+x3.y)2 +2y -2 = 0
4x4.y2+x6.y2+2y - 2 = 0

Ik loop dus vast, aangezien je een x en een y nodig hebt om die dan weer in de f(x,y)= functie in te vullen.

Studen
Student universiteit - zondag 14 december 2008

Antwoord

Ik kan niet helemaal volgen wat je allemaal doet, maar volgens mij zal het zoiets moeten worden:

q57553img1.gif

Die l is meestal niet zo interessant, dus als je die 'snel' kunt kwijt raken is dat meestal wel handig. Je hebt nu een stelsel van twee vergelijkingen met twee onbekenden, dus dat zou moeten kunnen, denk ik. Hopelijk helpt dat...

WvR
maandag 15 december 2008

©2001-2024 WisFaq