Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Overgang van het ene stelsel (grondtal a) naar een ander (grondtal b)

b a a
Gegeven: log x = log x / log b In speciaal geval geldt:
a
log x = ln x / ln a. Dat a = e is voor mij duidelijk, maar

dat dan b = a wil er bij mij nog niet in. Het leerboek
b
zegt alleen hierover. Het log- teken, mag verwisseld worden, omdat het een continue functie is. Jawel, maar continue (= doorlopend), houdt voor mij nog niet in, dat de grafiek dan dezelfde blijft!
Ik hoop van harte dat iemand hier duidelijkheid in weet te scheppen!

Johan
Student hbo - vrijdag 5 december 2008

Antwoord

Beste Johan,

In het algemene geval zijn die a en b willekeurige grondtallen. Om van de algemene regel over te gaan naar het speciale geval is de a van het algemene geval e geworden (kies a = e) en de b is een a geworden (gewoon een andere naam). Een beetje verwarrend, maar zie je dat het dan wel klopt? Die ln is immers niets anders dan een notatie voor de elog.

mvg,
Tom

td
woensdag 10 december 2008

©2001-2024 WisFaq