Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Omrekenen gulden euro

Voor het eurotijdperk pleegde ik voor de diensten die ik lever ronde guldenbedragen te rekenen (fl 250, fl 300, fl 500). Na de invoering van de euro heb ik daar niet in alle gevallen ronde eurobedragen van gemaakt; er zijn klanten die nog steeds het euro-equivalent van het oude guldenbedrag betalen. Wat mij sinds 2002 opvalt is dat het oude ronde guldenbedrag omgerekend naar euro's (1:2,20371), afgerond tot 2 cijfers achter de komma, en dat bedrag vermeerderd met 19% BTW, altijd leidt tot een rond eindbedrag, dus zonder iets achter de komma. Voorbeeld: 3 x EUR 226,89 (FL 500) = EUR 680,67. Vermeerderd met BTW (EUR 129,33) brengt totaal op EUR 810,00. Altijd. Hoe kan dat?

Maarte
Iets anders - dinsdag 2 december 2008

Antwoord

119/220,371=0,5399984571
Je ziet dus dat er na 0.53 vier negens en een 8 komen.
Bij de "kleine" bedragen waar jij het over hebt kun je dus 119/220,371 gevoegelijk gelijk stellen aan 0,54.
0,54·500=270 (en 3·270=810).
Het wordt andere koek als je het over veel grotere bedragen zou hebben.

Of: om het anders te stellen:
119/220,371·500=269,9992286. Je ziet dus dat het verschil met 270 minder bedraagt dan een tiende cent.
Maar:
119/220,371·5.000.000=2.699.992,29 terwijl 0,54·5.000.000=2.700.000,00
Het verschil is dan bijna 8 euro (op 2 miljoen en dat is eigenlijk ook niet om moeilijk over te doen).

hk
dinsdag 2 december 2008

©2001-2024 WisFaq