Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Afgeleide van een functie

Hoi,

Ik heb een probleem met het vinden van een afgeleide van een functie, hierbij moet ik laten zien in welke intervallen deze stijgend en dalend is en de coordinaten van de extrema. F(x)= (x+1).e-x

Heel erg bedankt, wat ik ervan gemaakt had van de afgeleide was f'(x)= 1. (-x).ex-1

Met vriendelijke groet,

Nicolas

Nicola
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 25 november 2008

Antwoord

Ik denk dat je het over de functie f(x)=(x+1)e-x hebt.
Daarvoor geldt f'(x)=1.e-x + (x+1).e-x.-1 op grond van de produktregel en de kettingregel.
Vereenvoudigd wordt dat f'(x) = -x.e-x.
De functie f stijgt als f'(x) 0 is en hij daalt als f'(x) 0 is.
Aan de formule van f' is goed te zien wanneer dat het geval is. Bedenk dat de e-macht altijd positief is.
Een grafiek m.b.v. je GR geeft ook het nodige inzicht en bovendien zie je dat er 'ergens' een maximum optreedt.

MBL
dinsdag 25 november 2008

©2001-2024 WisFaq