Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Limiet van wortel

f(x) = x - 2 + x2/√(x2+9)

Hiervan moet je de limiet naar + en - oneindig bepalen

Voor +oneindig heeft de grafiek een schuie assymptoot met als a-waarde 2 , maar de b waaarde kan ik niet vinden?

Voor -oneindig heeft de grafiek een horizontale assymptoot
Hoe kan je die berkenen?

jop
3de graad ASO - dinsdag 25 november 2008

Antwoord

Jop,
Bereken eerst f'(x).Deze gaat naar 2 voor x naar +$\infty$ en naar 0 voor x naar -$\infty$.Voor x$>$0:f(x)-(2x-2)= x2/(√x2+9))-x.Het rechterlid gaat naar 0 voor x naar +$\infty$, want rechterlid=
(x2-x√(x2+9))/√(x2+9)==-9x2/(√(x2+9)(x2+x√(x2+9).Dus y=2x-2 is scheve asymptoot.Verder is y=-2 voor x naar -$\infty$ een horizontale asymptoot omdat x+x2/√(x2+9) dan naar 0 gaat.

kn
woensdag 26 november 2008

©2001-2024 WisFaq