Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Klimgetallen

Klimgetallen zijn getallen van 2 of meer cijfers waarbij het volgende cijfer steeds hoger is dan het cijfer ervoor (bv 12, 379, 2478) Hoe kan je uitrekenen of bepalen hoeveel klimgetallen er bestaan?

Leanne
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 december 2002

Antwoord

Beste Leanne,
De cijfers die gebruikt mogen worden zijn dus 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9. Echter 0 valt af (waarom?).
De langste serie mogelijk is dus 123456789. Laten we eens kijken hoeveel er mogelijk zijn met 2 cijfers.
12 13 14 15 16 17 18 19
23 24 25 26 27 28 29
34 35 36 37 38 39
45 46 47 48 49
56 57 58 59
67 68 69
78 79
89
Dit zijn er dus 36, maar merk op dat dit precies de helft is van alle mogelijke verschillende combinaties. Dit zijn er 9 x 8 = 72 en dus de helft hiervan, geeft weer 36.
Voor drie plaatsen beginnend met een 1 zijn er 1 x 8 x 7 = 56 en dus 56/2 = 28
Beginnend met een 2: 1 x 7 x 6 = 32 en dus 32/2 = 16 etc.

De algemene formule hiervoor is n boven k, ofwel n!/(k!(n-k)!).
Dit is de formule voor het aantal mogelijke combinaties als er niet gelet wordt op de volgorde (231 = 321) en zonder herhaling (223 mag niet want dan 'herhaald' de 2 zich).

Hierbij is n het aantal mogelijkheden (in dit geval 9) en k het aantal 'posities'. Ofwel:
2 cijfers -> 9!/(2!(9-2)!) = 36
3 cijfers ->9!/(3!(9-3)!) = 84
4 cijfers ->9!/(4!(9-4)!) = 126
5 cijfers ->9!/(5!(9-5)!) = 126
6 cijfers ->9!/(6!(9-6)!) = 84
7 cijfers ->9!/(7!(9-7)!) = 36
8 cijfers ->9!/(8!(9-8)!) = 9
9 cijfers ->9!/(9!(9-9)!) = 1

Optellen geeft: 502

Als 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 9 als klimgetal ook meedoen, komen er nog eens 9 bij: 502 + 9 = 511.
Als 0 dan ook nog eens meedoet krijg je 511 + 1 = 512

M.v.g.

PHS
dinsdag 3 december 2002

©2001-2024 WisFaq