Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Loterij met terugleggen

Ik ben bezig met een onderzoekje over kleine loterijen (van voetbalclubs e.d.) Ik heb een probleem bij een klein loterijtje van een bejaardentehuis:

Het bejaardentehuis verkoopt eerst hun lootjes. Het aantal deelnemers wordt geteld en alleen hun lootjes worden in een bak gegooid. De kans om te winnen is dus afhankelijk van het aantal deelnemers.
Dit jaar doen er 322 mensen mee en er zijn 16 prijzen te winnen. De voorzitter trekt uit die pot met 322 lootjes steeds 1 lot, die daarna weer teruggelegd wordt. Er kunnen dus meer prijzen op 1 lot vallen
Ik heb 1 lot en een vriend van mij 5. Hoe reken ik de kans uit om 1 prijs te winnen. (met 1 en 5 loten)
Kort:
-322 lootjes
-16 prijzen
-lootjes worden teruggelegd.
P(op 1 van mijn 5 loten valt 1prijs)=?
P(op mijn ene lot valt 1 prijs)=?

Ik hoop dat dit duidelijk is en beantwoord kan worden.


Jorn H
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 3 december 2002

Antwoord

Ik neem aan dat je geïnteresseerd bent in de kans op minstens één prijs.
Verder: door het terugleggen is de kansverdeling binomiaal, met n=16 (het aantal trekkingen) en p=1/322 (de kans op prijs bij 1 lot).

Dus: P(minstens 1 prijs, met 1 lot) = 1 - P(geen prijs) = 1 - (321/322)16 0,0485

En met 5 loten, dan is p=5/322 :
P(minstens 1 prijs, met 5 loten) = 1 - (317/322)16 0,2215

jr
dinsdag 3 december 2002

©2001-2024 WisFaq