Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Onvereenvoudigde breuk als exponent

Wat is de uitkomst van (-1)$\wedge$(2/6)?
1 of -1?

Jos
Docent - woensdag 12 november 2008

Antwoord

Als je wilt dat de formule (ap)q=a^(pq)=(aq)p blijft gelden heb je een probleem:
((-1)2)^1/6=1^1/6=1 terwijl ((-1)^1/62 niet is gedefinieerd.
Tot overmaat van ramp als je a^1/3 ziet als 3√a dan zou je als uitkomst, na vereenvoudiging van 2/6 tot 1/3, als antwoord -1 willen geven.

Vanwege dit soort problemen geven velen er de voorkeur aan om machten met gebroken exponenten niet te definieren voor negatieve grondtallen.

hk
donderdag 13 november 2008

©2001-2024 WisFaq