Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Breuken en alternatief quotientregel

Hey ik heb nog een paar kleine vraagjes,
Stel je hebt de functie
f(x)= 6000   
-----
x + 50
- Kan je dit anders schrijven in breuk vorm?(ik weet dat 6000/q +6000/50 niet zomaar kan), bijvoorbeeld(/6000):
f(x)= 1  
-----
x + 50
--- ---
6000 6000
- Nou weet ik dat met de quotientregel:
6000.1+0.(x+50) geldt,maar mag je ook
f(x)= 6000(x+50)^-1 doen met de exponentenregel?

- Zo ja vervolgens: f'(x) = 6000.(-1).(x+50)^-2
- Moet achter de laatste formule nog 2x?(kettingregel)

Alvast bedankt!

Studen
Student universiteit - woensdag 5 november 2008

Antwoord

Een breuk houdt zijn waarde wanneer je teller en noemer met hetzelfde getal vermenigvuldigt (of door hetzelfde getal deelt), mits dat getal niet gelijk is aan 0.
Jouw eerste voorbeeld is dus correct.
De tweede vraag: je mag om te differentiëren inderdaad gebruik maken van de exponentenregel, en je moet dan inderdaad ook de kettingregel toepassen, maar als je in dit voorbeeld de kettingregel toepast, komt er geen factor 2x bij!
Je hebt nu alleen de factor 1, namelijk: de afgeleide van x + 50.
groet,

Anneke
woensdag 5 november 2008

©2001-2024 WisFaq