Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hyperbool en omgekeerd evenredigheid

een omgekeerd evenredigheid wordt voorgesteld door twee veranderlijken waarvan het product een constante is: x.y=ct
De grafiek van zo'n omgekeerd evenredigheid is een hyperbool maar waarom?
Kan je de algemene vorm van een hyperbool (a2/x2)-(b2/y2)=1 afleiden uit de omgekeerd evenredigheid x.y=ct?

lisa b
3de graad ASO - woensdag 29 oktober 2008

Antwoord

Dat kan door op andere coordinaten over te gaan: schrijf x=u+v en y=u-v. Dan krijg je u2-v2=ct. (Dit komt neer op het draaien van je assen.)

kphart
woensdag 29 oktober 2008

©2001-2024 WisFaq