Loading jsMath...



Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56786 

Re: Differentieren van gx

Hallo TOM,
Zou er nu voor g bijvoorbeeld 3x2 gestaan hebben, dan zou er komen:
y=ln(3x2)x
lny=ln(3x2)x
lny= (x)ln(3x2)
y'/y= 1. ln(3x2)+(x. 6x)/3x2
y'/y= ln(3x2)+6x2/3x2
y'= y(ln(3x2))+2
y'=(ln(3x2)x)((ln(3x2)+2)) met y=f(x) gesteld
Ik hoop dat het klopt en kan de vraagsteller daar ook iets mee doen !
Groeten,

Rik Le
Ouder - zaterdag 18 oktober 2008

Antwoord

Beste Rik,

Jouw geval is nog wat ingewikkelder, namelijk het afleiden van een functie van de vorm g(x)x (of eventueel ook in de exponent een willekeurige functie van x) terwijl de vragensteller het 'maar' had over gx, met een constant grondtal g.

In elk geval, ook voor dit soort functies kan je de 'truc' met de ln toepassen. Ik denk dat je je in het begin vergist omdat je bij y ook al ln(3x2) schrijft, daar bedoel je wellicht gewoon 3x2. Ook in je eindantwoord is er dan een ln te veel.

mvg,
Tom

td
zaterdag 18 oktober 2008

 Re: Re: Differentieren van gx 

©2001-2025 WisFaq