Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


Waarom is min keer min plus?

Waarom is het produkt van twee negatieve getallen positief?

Karel
Ouder - zaterdag 30 november 2002

Antwoord

4×5 = 5+5+5+5 = 20
betekent: tel 4 keer het getal 5 op!

4×-5 = -5+-5+-5+-5 = -20
betekent: tel 4 keer het getal -5 op

-4×5 = -(5+5+5+5) = -20
betekent: trek 4 keer het getal 5 af

-4×-5 = -(-5+-5+-5+-5) = 20
betekent: trek 4 keer het getal -5 af

Omdat vermenigvuldigen herhaald optellen/aftrekken is, is de betekenis van -4×-5 in woorden: 'trek 4 keer het getal -5 eraf'. Maar ja aftrekken van een negatief getal is hetzelfde als optellen: --5=5.

Dit laatste is makkelijk in te zien met behulp van een getallenlijn.

Wie is wie?
Vragen naar aanleiding van dit antwoord? Klik rechts..!
zaterdag 30 november 2002



©2004-2024 WisFaq