\require{AMSmath} Dit is een reactie op vraag 56686 Re: Differentiaalvergelijking Bedankt Tom, Ik heb de integralen berekend, alleen er komt een behoorlijk lastige formule uit om te vereenvoudigen. -2y' = xy2+y2-x-1 = (x+1)·(y2-1) = -2dy/dx ò-2dy/(y2-1)=ò(x+1)dx ln(y+1)-ln(y-1)+C1 = 1/2x2+x+C2 ik moet een niet-constante oplossing geven van y(x) bert Student universiteit - donderdag 9 oktober 2008 Antwoord Beste Bert, Via eigenschappen van logaritmen: ln(y+1)-ln(y-1) = ln((y+1)/(y-1)) Neem nu beide leden als exponent van het grondtal e en je bent de logaritme kwijt, dan nog oplossen naar y. mvg, Tom td donderdag 9 oktober 2008 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
Bedankt Tom, Ik heb de integralen berekend, alleen er komt een behoorlijk lastige formule uit om te vereenvoudigen. -2y' = xy2+y2-x-1 = (x+1)·(y2-1) = -2dy/dx ò-2dy/(y2-1)=ò(x+1)dx ln(y+1)-ln(y-1)+C1 = 1/2x2+x+C2 ik moet een niet-constante oplossing geven van y(x) bert Student universiteit - donderdag 9 oktober 2008
bert Student universiteit - donderdag 9 oktober 2008
Beste Bert, Via eigenschappen van logaritmen: ln(y+1)-ln(y-1) = ln((y+1)/(y-1)) Neem nu beide leden als exponent van het grondtal e en je bent de logaritme kwijt, dan nog oplossen naar y. mvg, Tom td donderdag 9 oktober 2008
td donderdag 9 oktober 2008
©2001-2024 WisFaq