Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Kansrekenen op havo-niveau

Hoi

Weet u misschien waar ik uitleg van havo kansrekenig op internet kan krijgen misschien een website

hartelijk bedankt

mohame
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 30 november 2002

Antwoord

Op Zestallig stelsel staat in ieder geval al de nodige informatie...

Het probleem van een zestallig is dat je er weliswaar mee kunt rekenen, maar je eigenijk dat weer opnieuw moet leren! Dus wil je vermenigvuldigen, dan moet je dus de tafels leren, net als op de basisschool.

De eerste getallen in het zestallig stelsel:
0,1,2,3,4,5,10,11,12,13,14,15,20,21,22,23,...

Optellen:
1+3=4
2+3=5
3+3=10
4+3=11
5+3=12
10+3=13
11+3=14
12+3=15
13+3=20
Enz...

Aftrekken:
10-1=5
10-2=4
10-3=3
10-4=2
10-5=1

Vermenigvuldigen:
2×2=4
2×3=10
2×4=12
2×5=14
2×10=20
Enz...

De tafel van 3:
1×3=3
2×3=10
3×3=13
4×3=20
5×3=23
10×3=30

Of de tafel van 5:
1×5=5
2×5=14
3×5=23
4×5=32
5×5=41
10×5=50

Verder kan je vermenigvuldigen en delen zoals je dat gewend bent... maar dan moet je wel even de tafels hebben... maar de rest gaat precies als normaal. Succes!

Zie Overzicht statistiek en kansrekenen

WvR
zaterdag 30 november 2002

©2001-2024 WisFaq