Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Viervlak



Mijn vraag is als volgt: waarom wordt gekozen voor AM
Is m het midden en hoe bewijs ik dit dan? Is er sprake van gelijkvormigheid in deze en hoe bewijs ik dit dan?
Hoe bepaal ik de lengte van AD’

Bij voorbaat dank

janhen
Student hbo - zaterdag 4 oktober 2008

Antwoord

Misschien moet je toch meer gebruik maken van vlakke figuren en niet in je ruimtetekening gaan zitten prutsen.

De driehoek ABC is een gelijkzijdige driehoek. Maak een tekening;

q56651img1.gif

Als het goed is ken je een aantal eigenschappen van een gelijkzijdige driehoek. Bijvoorbeeld dat AM zowel bissectrice, hoogtelijn en zwaartelijn is.

q56651img2.gif

Daarmee kan je de lengte van AM berekenen. Het antwoord op de vraag 'is M het midden van BC?' is dan ook beantwoord.

Teken vervolgens BD':

q56651img3.gif

Met gelijkvormigheid: DABM~DBDM. Waarom?

In dat geval kan je met met een verhoudingstabel de onbekende zijden van de driehoek uitrekenen:

q56651img4.gif

BD'=AD'=CD'=6.

Je zult ontdekken dat AD':D'M = 2:1. Dat is in een gelijkzijdige driehoek altijd zo. Maar je kunt het dus ook zelf berekenen.

Hopelijk helpt dat.

WvR
zondag 5 oktober 2008

 Re: Viervlak 

©2001-2025 WisFaq