Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56585 

Re: Oplossen van vergelijkingen en ongelijkheden (als voorkennis)

heel erg bedankt voor u snelle reactie.
Door u uitleg heb ik opg 1 en 2 heel makkelijk kunnen maken.
Opg 3 ging niet zo goed. Ik had bijna alle antwoorden fout, ik snap niet waarom ik dit zo moeilijk vind, terwijl dit de basis is.

x6+8=9x3
x6-9x3+8
x3 = y
y3-9y+8=0


verder kom ik niet meer,, ik weet niet of ik het nu y3-9y=8 of anders moet doen?


(2x+1)4=5(2x+1)2-4
(2x+1)2=-20
4x2+4x-19=0
verder kom ik niet.


(1/x)2-(1/x)=6
(1/x)2-(1/x)-6=0
ik zou niet weten wat ik hierna zou kunnen doen.



Zou u me ook over de volgende opgaven uitleg willen geven?


opg 4
4/x 4,5-0,5x
2/x= p-1


opg 5

(x-2)2(2x+1)=(x-2)2(x+2)
(x+10)2=6(x+10)
(x+2)3=(x+2)
(x-2)2(2x+1)=(x-)
1/(x-2)2-2/(3x-2)=0
(2/x2)+(3/x)+i =0

Dit waren dus de opgaven. Ik hoop dat u met dit kan helpen, ik heb hier donderdag een toets over en ik snap niet hoe dit moet. Ik heb echt veel theorie gelezen.
Alvast heel erg bedankt, ik vind het echt aardig van u.

Roos



Roos
Leerling bovenbouw havo-vwo - dinsdag 30 september 2008

Antwoord

1) Als x^3=y dan is x^6=y^2 en niet y^3. Je bekomt zo een vierkantsvergelijking in y (abc-formule!) waarvan je de oplossingen moet omrekenen naar x.
2) Die eerste stap is iets heel vreemds, dat "schrappen" is al zeker fout, aangezien er in het rechterlid geen (2x+1)2 staat die je kan afzonderen. Stel liever, naar analogie met 1), (2x+1)2=y, zodat er weer een vierkantsvergelijking staat in y.
3) 1/x=y...

4) en 5) laat ik zo, je moet niet gaan overdrijven :p

cl
dinsdag 30 september 2008

©2001-2024 WisFaq