Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Rente berekeningen

Bij het bestuderen van de tentamenstof en het maken van opgaven kwam ik er 2 tegen waar ik niet uit kwam.

Q1: Een nalatenschap van E200.000, moet onder 4 kinderen ,respectievelijk 2,4,5,7 jaar oud, zo worden verdeeld dat elk kind op 21-jarige leeftijd evenveel geld ontvangt. Hoeveel ontvangt elk kind op 21 jarige leeftijd met een intrestvoet van 4%?

Mijn antwoord: Eerst contanten berekenen en optellen:
K1,04^-19+K1,04^-17+K1,04^-16+K1,04^-14= K2,0994
Totale nalatenschap is 200.000, = (200.000*2,0994)/4=104.960 per kind.
Antwoorden boek geeft 95.265,31 per kind.
Wat doe ik mis?

Q2:
Een kapitaal staat n jaar vast tegen een bepaalde rente.
Als het 5 jaar langer had uitgestaan had het E507,30 meer opgebracht, als het 5 jaar korter had uitgestaan had het E422,02 minder opgebracht. Bepaal het interestpercentage en het bedraag waartoe het kapitaal na n jaar is aangegroeid.

mijn antwoord:
uh geen idee waar ik moet beginnen. Zouden jullie deze misschien uit kunnen werken voor mij?

bvd
Tim

Tim Aa
Student hbo - maandag 22 september 2008

Antwoord

Tim,
Q1: vergelijking wordt:Linkerlid = 2,0994K= 200.000.Hieruit volgt:K=95.265.31
Q2:422,02(1+i)^5=507.30,dus p=3,72%.

kn
maandag 22 september 2008

©2001-2024 WisFaq