Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Hoe bereken ik de snijpunten op de x-as?

Hoe bereken ik de snijpunten op de x-as?

harry
Leerling mbo - zondag 21 september 2008

Antwoord

Om van een gegeven functie f de snijpunten met de x-as te berekenen neem je de functiewaarde gelijk aan nul. De vergelijking die je zo krijgt los je op en er rollen dan (mogelijk) waarden voor 'x' uit waar y=0. Dit noemen we wel de nulpunten.

Voorbeeld
Gegeven:
f(x)=x2-4x-12

Gevraagd:
bereken de snijpunten met de x-as.

Oplossing:
x2-4x-12=0
(x-6)(x+2)=0
x-6=0 of x+2=0
x=6 of x=-2

De snijpunten met de x-as zijn (-2,0) en (6,0).

WvR
zondag 21 september 2008

©2001-2024 WisFaq