Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Substitutie bij wortelvergelijkingen

Ik ben vast komen te zitten bij de 'substitutie bij wortelvergelijkingen'. Ik snap de stap niet van x5 naar p2. Dit is een voorbeeld uit het boek:
Bereken exact de oplossingen van x5-x2·Öx = 2
Ik snap het tot x2·Öx = p. En dan krijg je opeens p2-p-2=0. Hoe komen ze aan die p2? Ik heb er heel lang over na zitten denken, maar kwam er maar niet uit. Of moet je het gewoon maar aannemen?
Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

Alina
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 20 september 2008

Antwoord

Alina,

Öx = x0.5

x2·x0.5 = x2+0.5 = x2.5

Dus in het voorbeeld geldt: p = x2.5

Dit betekent dat p2 = (x2.5)2 = x2·2.5 = x5

Is het zo duidelijk?

Anders hoor ik het wel.

Mvg
David

DvdB
zaterdag 20 september 2008

©2001-2024 WisFaq