Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Ribbe berekenen uit lichaamsdiagonaal

De vraag uit mijn boek is: van een kubus is de lengte van de lichaamsdiagonaal 12. Bereken de ribbe van de kubus Schrijf het antwoord zonder wortel in de noemer.

Als antwoord staat er:
ribbe = 12/Ö3 = 12/ÖÖ3/Ö3 = (12Ö3)/3 = 4Ö3.

Mijn vraag is hoe ze nu op die 3 komen.

Robert
Leerling bovenbouw havo-vwo - zaterdag 13 september 2008

Antwoord

Neem maar 's een kubus met zijde z:

q56481img1.gif

BD2=z2+z2=2z2 (st.v.Pythagoras)
DF2=2z2+z2=3z2 (st.v.Pythagoras)
DF=Ö(3z2)=z·Ö3
Als DF=12 dan is z·Ö3=12

Helpt dat?

WvR
zaterdag 13 september 2008

©2001-2024 WisFaq