Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

Vergelijking oplossen

2(60-10p)+25=p(60-10p)

Nick
Student universiteit - woensdag 10 september 2008

Antwoord

Ik ga er maar even vanuit dat je deze vergelijking wilt oplossen en dat je graag wilt weten hoe dat moet. Misschien kan je de spelregels 's lezen. Dat kan mogelijk teleurstellingen voorkomen. Maar vooruit maar... 't Is herfst.

Los op:
2(60-10p)+25=p(60-10p)

Werk eerst de haakjes weg:

120-20p+25=60p-10p2

Breng alles naar één kant en neem gelijksoortige termen samen:

10p2-80p+145=0

Kijk of je misschien iets kan vereenvoudigen. In dit geval kan je alle termen delen door 5, dus dat zullen we maar 's doen:

2p2-16p+29=0

Je zou nu kunnen proberen of je met ontbinden in factoren de vergelijking kan oplossen. Dat gaat hier niet lukken. Dat kan je wel zien, maar dat is dan weer een heel verhaal, dus maar even niet.

Misschien een mooi moment om de ABC-formule in te zetten. Maar dat staat op 3. ABC formule. Dus dan zou het verder wel moeten lukken denk ik...

WvR
woensdag 10 september 2008

©2001-2024 WisFaq