\require{AMSmath} Logaritme met 1 onbekenden log4X - logX4 = 2Heb totaal geen idee hoe er aan te beginnen... Kan er iemand me op weg helpen? Aphote Iets anders - woensdag 10 september 2008 Antwoord Aphotes,Ben je bekend met de volgende regel:logab = ln(b)/ln(a)Als je dit toepast kan je de vergelijking als volgt oplossen:log4x - logx4 = ln(x)/ln(4) - ln(4)/ln(x) = 2Als we nu de breuken wegwerken en alles naar het linker lid van de vergelijking verplaatsen levert dat:(ln(x))2 - 2ln(x)ln(4) - (ln(4))2 = 0Hierop kan je de abc-formule toepassen:a = 1b = -2ln(4)c = -(ln(4))2Dit levert de volgende twee oplossingen:ln(x) = ln(4)±√(2)ln(4)Dus:x = eln(4)±√(2)ln(4)Dit kan je nog vereenvoudigen tot:x = 4e±√(2)ln(4) = 4(eln(4))±√(2) = 4*4±√(2)MvgDavid DvdB woensdag 10 september 2008 ©2001-2024 WisFaq
\require{AMSmath}
log4X - logX4 = 2Heb totaal geen idee hoe er aan te beginnen... Kan er iemand me op weg helpen? Aphote Iets anders - woensdag 10 september 2008
Aphote Iets anders - woensdag 10 september 2008
Aphotes,Ben je bekend met de volgende regel:logab = ln(b)/ln(a)Als je dit toepast kan je de vergelijking als volgt oplossen:log4x - logx4 = ln(x)/ln(4) - ln(4)/ln(x) = 2Als we nu de breuken wegwerken en alles naar het linker lid van de vergelijking verplaatsen levert dat:(ln(x))2 - 2ln(x)ln(4) - (ln(4))2 = 0Hierop kan je de abc-formule toepassen:a = 1b = -2ln(4)c = -(ln(4))2Dit levert de volgende twee oplossingen:ln(x) = ln(4)±√(2)ln(4)Dus:x = eln(4)±√(2)ln(4)Dit kan je nog vereenvoudigen tot:x = 4e±√(2)ln(4) = 4(eln(4))±√(2) = 4*4±√(2)MvgDavid DvdB woensdag 10 september 2008
DvdB woensdag 10 september 2008
©2001-2024 WisFaq