Algebra

Analyse

Bewijzen

De grafische rekenmachine

Discrete wiskunde

Fundamenten

Meetkunde

Oppervlakte en inhoud

Rekenen

Schoolwiskunde

Statistiek en kansrekenen

Telproblemen

Toegepaste wiskunde

Van alles en nog wat


\require{AMSmath}

 Dit is een reactie op vraag 56427 

Re: Re: Straal van onbekende cirkel

Ja ik ken b wel maar dat is alleen de lijn van het punt op de cirkel naar de lijn a, maar ik kan natuurlijk niet de zijde r - b berekenen omdat ik r niet ken dus dan zijn er toch 2 onbekende zijden?

xyron
Iets anders - dinsdag 9 september 2008

Antwoord

Aha... r is inderdaad de onbekende! Je moet de vergelijking oplossen met r als onbekende en a en b als gegeven getallen.

$
\eqalign{
& \left( {\frac{1}
{2}a} \right)^2 + \left( {r - b} \right)^2 = r^2 \cr
& \frac{1}
{4}a^2 + r^2 - 2br + b^2 = r^2 \cr
& \frac{1}
{4}a^2 - 2br + b^2 = 0 \cr
& \frac{1}
{4}a^2 + b^2 = 2br \cr
& a^2 + 4b^2 = 8br \cr
& r = \frac{{a^2 + 4b^2 }}
{{8b}} \cr
& Tada! \cr}
$

Hopelijk helpt dat..

WvR
dinsdag 9 september 2008

©2001-2024 WisFaq